Sulfiet of niet?

 

Informatie op het etiket.

'Bevat sulfieten' staat tegenwoordig te lezen op wijnetiketten. Dit is een recente door de Europese Unie opgelegde verplichting voor alle wijnen. Die mededeling klinkt niet echt appetijtelijk, maar de strekking ervan valt in feite best mee. Wijnen zonder sulfiet (zwavel) zouden meestal ondrinkbaar zijn zonder dit stabiliserende conserveringsmiddel. Ze zouden in ieder geval moeilijk getransporteerd en/of bewaard kunnen worden.

 

Taak van sulfiet

De taak van sulfiet is ondermeer het voorkomen van vroegtijdige oxidatie door de invloed van zuurstof. Daarbij wordt de wijn bruin van kleur en wordt de geur onaangenaam. Verder voorkomt sulfiet een eventuele tweede gisting op fles. Na het eind van de vergisting, waarbij de druivensuikers omgezet worden in alcohol, blijft immers altijd wel wat restsuiker achter. Bij wijnen die bewust zoet gemaakt worden zelfs heel veel.

Sulfiet verhindert ook de ontwikkeling van 'boerderijgeurtjes' als gevolg van besmetting met een 'wilde gist' van het type Brettanomyces, ook wel 'Brett' genoemd. Wijn moet tenslotte zuiver zijn.

 

Hoeveelheid sulfiet

Voor het gebruik van zwavel geldt wel dat hoe minder er van nodig is, hoe beter dat is voor én de wijn én de wijndrink(st)er. De grote kunst is dus om er terughoudend mee om te gaan. Een teveel aan zwavel veroorzaakt niet alleen hoofdpijn, het doet ook afbreuk aan de frisheid van de wijn. Bij terughoudend gebruik wint de wijn er juist bij.

 

Alleen producenten die hygiëne hoog in het vaandel hebben staan, kunnen toe met een minimum. Voor alle duidelijkheid: ook biologische wijnen krijgen in de regel wat sulfiet toegevoegd (biologische wijn wil nl alleen maar zeggen dat de wijn is gemaakt van biologisch geteelde druiven - het zegt niets over het wijnbereidingsproces)! Bij bescheiden hoeveelheden is het effect van sulfiet op de gezondheid te verwaarlozen.

 

Europese normen

Maximaal toegestaan volgens de algemene Europese normen zijn

  1. 160 mg/liter voor droge rode wijn

  2. 210 mg/liter voor droge witte en rosé wijn.

Hoe meer restzoet een wijn bevat, des te hoger de benodigde en toegestane hoeveelheid sulfiet wordt om een eventuele tweede vergisting te voorkomen. Voor intens zoete wijnen zoals Sauternes en Beerenauslese loopt die op tot 350 mg/liter. Maar dat zijn dan ook wijnen om per glaasje te drinken, niet per fles.

 

bron: Wijninformatiecentrum