UMBRIA

UmbriŽ wordt ook wel het groene hart van ItaliŽ genoemd. De Toscaanse heuvels gaan bij de grens met UmbriŽ naadloos over in prachtige groene bergen. Het landschap is er anders, maar zeker zo bijzonder als van Toscane. Al rijdend door het berglandschap wordt u telkens weer getrakteerd op adembenemende vergezichten. De prachtige zonnebloemvelden lijken hier te reiken tot aan de horizon! Maar UmbriŽ heeft ook volop cultuur te bieden. Denkt u aan de internationale studentenstad Perugia, het bedevaartsoord Assisi en de talrijke plaatsen die bekend staan om hun vele tradities en sfeervolle en pittoreske straatjes. 

 

 

jaar

DOC/IGT

Cantine

soort

Druif

Prijs

 

wit

2014

Orvieto Classico

Decugnano

Villa Barbi

blend

10,50

 

Gemaakt van Grechetto 50%, Procanico 10%, Vermentino 20%, Chardonnay 10%, Sauvignon Blanc 10%

Volledig handmatige oogst, met strenge selectie in de wijngaard. Op 320 meter hoogte gelegen, met een bodem rijk aan mergel en klei, en grote hoeveelheden fossiele schelpen. De winery wordt omringd door de wijngaarden. Vinificatie bij gecontroleerde, lage temperatuur in tanks van RVS. Geen houtopvoeding. Geel/groen. Rijk en fris, wit fruit en een hint mineraligheid. Vol, fris, mooie balans, goede zuren, in de afdronk mineralen. Lekker met pasta met garnalen, risotto met paddestoelen.

wit

2014

IGT Umbria

Decugnano

Villa Barbi

blend

10,50

 

Gemaakt van Sangiovese 34%, Cabernet Sauvignon 33%, Merlot 33%

Volledig handmatige oogst, met strenge selectie in de wijngaard. Op 320 meter hoogte gelegen, met een bodem rijk aan mergel en klei, en grote hoeveelheden fossiele schelpen. De winery wordt omringd door de wijngaarden. Vinificatie bij gecontroleerde, lage temperatuur in tanks van RVS. Geen houtopvoeding. Robijnrood. Intense aroma's van rood en zwart fruit. Zacht en vol, plezierig fruitig. Pasta, vlees, kaasplankje.

rood

2013

Rosso di Montefalco

Arnaldo Caprai

Collepiano

blend

16,95

 

Bestaat voor 70 % uit Sangiovese-, 15 % Sagrantino- en 15 % Merlot-druiven. In de geur: licht rood fruit als kersen en aardbei. De aanzet is mild en fris, met kersen in de smaak. De invloed van 12 maanden lagering op houten vaten is goed geÔntegreerd en geeft extra complexiteit. In de afdronk: kruiden, frisse zuren en stevige, maar rijpe tannine. Om de tannine te temmen, serveren we hier een hartig gekruide biefstuk van hert bij met rode-wijnsaus. Of een tagliatelle met ragout van wild zwijn

rood

2005

Sagrantino di Montefalco

Arnaldo Caprai

Collepiano

Sagrantino

29,95

nog 5 flessen

 

rood

2006

Sagrantino di Montefalco

Arnaldo Caprai

Collepiano

Sagrantino

29,95

nog 2 flessen

Jancis Robinson: 16/20 points.

rood

2009

Sagrantino di Montefalco

Arnaldo Caprai

Collepiano

Sagrantino

29,95

nog 12 flessen

In geur en smaak proef je leer, boenwas, vanille, kruidnagel, bramen, zwarte peper en gekookte pruim. Hij heeft een verrassend lichte en frisse afdronk die lang blijft hangen. In de afdronk: wat drogende tannine en specerijen. Deze rijpe Sagrantino serveren we bij hartige stoofgerechten van wild zwijn of hert. Bij een biefstuk van hert met paddenstoelen of gebakken eendenborst met kersensaus zal hij het zeker ook goed doen.

Jancis Robinson: 16/20 points. Deep ruby with an orange tinge. Ripe fruit that is already a little developed on the nose. Quite stalky tannins and the fruit pulls back on the finish, but still has plenty of life ahead of it. Drinken 2014-2020.

 

 

Arnaldo Caprai - De meest onderscheiden wijnen van UmbriŽ

Wijnen uit UmbriŽ hebben lange tijd wat minder in de schijnwerpers gestaan dan wijn uit het naastgelegen Toscane. Marco Caprai, zoon van grondlegger Arnaldo, heeft daar verandering in gebracht. Het beste resultaat In de jaren 90 begon hij aan een langdurig onderzoek in samenwerking met verschillende universiteiten naar zaken als bodemstructuur, plantdichtheid, snoeiwijze en de verschillende klonen van de druivensoorten die in UmbriŽ veel worden gebruikt. Samen met zijn beroemde oenoloog Attilio Pagli vergistte hij kleine hoeveelheden druivensap met vele verschillende kenmerken om zo te ontdekken welke klonen op welke hellingen het beste resultaat gaven. Het resultaat: de wijnen van Arnaldo Caprai zijn de meest onderscheiden wijnen van UmbriŽ.

Bijzondere wijn

Het stokpaardje van Caprai is de Sagrantino-druif, een eigenzinnige druif die Ė voor zover bekend Ė nergens anders voorkomt en een bijzondere wijn oplevert: krachtig fruit, stevig van smaak met veel zuur en tannine. Met de kennis die Marco heeft vergaard, heeft hij het zuur en de tannine weten te temmen en maakt hij een van de meest complexe en zachtste Sagrantinoís van de streek. Minstens zo populair ťn heel betaalbaar zijn zijn Montefalco Rosso van Sangiovese met een deel Sagrantino en de witte Grecante, gemaakt van een lokale Greco-variant, de Grechetto.

 

Decugnano dei Barbi - producent van kwaliteitswijnen in Umbria.

Het domaine is gevestigd in het hart van de Orvieto Classico, in Fossatella di Corbara, nabij de stad Orvieto. Gelegen op een heuvel op 320 meter boven de zeespiegel heeft het bedrijf alles om topkwaliteit te produceren: het micro-klimaat is ideaal voor de productie van wijn, met vele zonuren en een bodem die rijk is aan mergel en klei en bovendien ook aan fossiele schelpen.

De naam Decugnano gaat op zijn minst 800 jaar terug, toen de wijngaarden toebehoorden aan de kerk en bekend was als "Santa Maria di Decugnano". Er zijn echter aanwijzingen dat hier al in Etruskische tijden wijn werd verbouwd.

Claudio Barbi kocht het domaine in 1973, vanwege de uitstekende kwaliteit van de wijn, die werd gezien als ťťn van de beste in Orvieto. Door reorganisatie duurde het tot 1978 voor de eerste wijnen onder de naam Decugnano dei Barbi werden uitgebracht. Sindsdien is het bedrijf synoniem met kwaliteit en innovatie.

De filosofie van het bedrijf is er op gericht, kwaliteitswijnen te produceren, met respect voor traditie en natuur, maar tegelijkertijd met een scherp oog voor moderne techniek, waar die de kwaliteit verder kan verbeteren.