UMBRIA

UmbriŽ wordt ook wel het groene hart van ItaliŽ genoemd. De Toscaanse heuvels gaan bij de grens met UmbriŽ naadloos over in prachtige groene bergen. Het landschap is er anders, maar zeker zo bijzonder als van Toscane. Al rijdend door het berglandschap wordt u telkens weer getrakteerd op adembenemende vergezichten. De prachtige zonnebloemvelden lijken hier te reiken tot aan de horizon! Maar UmbriŽ heeft ook volop cultuur te bieden. Denkt u aan de internationale studentenstad Perugia, het bedevaartsoord Assisi en de talrijke plaatsen die bekend staan om hun vele tradities en sfeervolle en pittoreske straatjes. 

 

 

jaar

DOC/IGT

Cantine

soort

Druif

Prijs

 

rood

2006

Sagrantino di Montefalco

Arnaldo Caprai

Collepiano

Sagrantino

29,95

nog 2 flessen

Jancis Robinson: 16/20 points.

rood

2009

Sagrantino di Montefalco

Arnaldo Caprai

Collepiano

Sagrantino

29,95

nog 12 flessen

In geur en smaak proef je leer, boenwas, vanille, kruidnagel, bramen, zwarte peper en gekookte pruim. Hij heeft een verrassend lichte en frisse afdronk die lang blijft hangen. In de afdronk: wat drogende tannine en specerijen. Deze rijpe Sagrantino serveren we bij hartige stoofgerechten van wild zwijn of hert. Bij een biefstuk van hert met paddenstoelen of gebakken eendenborst met kersensaus zal hij het zeker ook goed doen.

Jancis Robinson: 16/20 points. Deep ruby with an orange tinge. Ripe fruit that is already a little developed on the nose. Quite stalky tannins and the fruit pulls back on the finish, but still has plenty of life ahead of it. Drinken 2014-2020.

 

Arnaldo Caprai - De meest onderscheiden wijnen van UmbriŽ

Wijnen uit UmbriŽ hebben lange tijd wat minder in de schijnwerpers gestaan dan wijn uit het naastgelegen Toscane. Marco Caprai, zoon van grondlegger Arnaldo, heeft daar verandering in gebracht. Het beste resultaat In de jaren 90 begon hij aan een langdurig onderzoek in samenwerking met verschillende universiteiten naar zaken als bodemstructuur, plantdichtheid, snoeiwijze en de verschillende klonen van de druivensoorten die in UmbriŽ veel worden gebruikt. Samen met zijn beroemde oenoloog Attilio Pagli vergistte hij kleine hoeveelheden druivensap met vele verschillende kenmerken om zo te ontdekken welke klonen op welke hellingen het beste resultaat gaven. Het resultaat: de wijnen van Arnaldo Caprai zijn de meest onderscheiden wijnen van UmbriŽ.

Bijzondere wijn

Het stokpaardje van Caprai is de Sagrantino-druif, een eigenzinnige druif die Ė voor zover bekend Ė nergens anders voorkomt en een bijzondere wijn oplevert: krachtig fruit, stevig van smaak met veel zuur en tannine. Met de kennis die Marco heeft vergaard, heeft hij het zuur en de tannine weten te temmen en maakt hij een van de meest complexe en zachtste Sagrantinoís van de streek. Minstens zo populair ťn heel betaalbaar zijn zijn Montefalco Rosso van Sangiovese met een deel Sagrantino en de witte Grecante, gemaakt van een lokale Greco-variant, de Grechetto.