Campania

 

Regio in Zuid-ItaliŽ, met Napels als hoofdstad. De naam van de regio is rechtstreeks van het Latijn afgeleid, de Romeinen noemden de regio namelijk Campania felix, wat gelukkig land(schap) betekent.

 

Het is een betoverend landschap met een cultureel verleden met zowel Griekse als Romeinse tempels die ook veel toeristen lokt. De vulcanen zijn dan ook heel interessant om te ontdekken, nl. De Vesuvius en de Solfatara.


Campania heeft als wijngebied drie DOCG's - Taurasi (rood) , Greco di Tufo (wit) en Fiano di Avellino (wit) - een aantal DOC's en ook een IGT.

 

In het gebied worden slechts een beperkt aantal druiven aangeplant. Dit zijn authentieke druiven. De belangrijkste witte druiven zijn greco, falanghina, biancolella. De belangrijkste rode druiven zijn aglianico en piedirosso. Voor een gedetailleerde beschrijving van deze druiven klik hier.

 

MISSET WIJNEN heeft een 3-tal wijnen van de cantine Villa Raiano: 2 witte en een rode wijn.

 

Kleur

DO

Herkomstbenaming

Druif

Cantina

Prijs Ä

wit

IGT

Falanghina Benevento

Falanghina

Villa Raiano

11,75

2015 - Strokleurige wijn, met delicate aroma's van bloemen, appels, peer en exotisch fruit. Een volle aromatische smaak met body en is complex. De wijn heeft een karakteristiek Italiaans bittertje. Een IGT wijn afkomstig uit de provincie Benevento.

Wine Enthusiast - 89/100: Delicately scented, this offers aromas of honeysuckle, citrus blossom and pear while the round, juicy palate doles out white peach, mature apple and Mediterranean herb. A hint of almond closes the clean, lingering finish.

wit

DOCG

Greco di Tufo

Greco

Villa Raiano

14,95

2012 - Strokleurige wijn, met complexe aroma's van abrikozen en honing. Kruidig en vol van smaak. Eťn van de beste en interessantste witte Italiaanse wijnen. De Greco di Tufo is afkomstig uit het dorpje Tufoin de provincie Avellino.

2013 - Wine Enthusiast - 89/100: Aromas of jasmine, acacia flower, ripe stone fruit and honey lead the nose on this fragrant white. The savory palate offers mature green apple, white peach, menthol and mineral alongside zesty acidity

rood

DOCG

Taurasi

Aglianico

Villa Raiano

27,95

2010 - Robijnrode wijn met een zeer aromatische complexiteit. In de smaak een krachtige wijn met rood en zwart fruit, tabak en tannines. De wijn heeft 18 maanden in Frans eiken vaten gerijpt. Deze wijn kan zich meten met de beste Barolo's en Barbaresco's. Deze wijn is afkomstig uit het gelijknamige dorpje Taurasi in de provincie Avellino.

Wine Enthusiast - 88/100: Aromas of underbrush, leather, black fruit, mocha and subtle oak lead the nose of this young Taurasi. The palate is still young and tightly woven, but offers black cherry, prune and black pepper alongside bracing tannins. Drink after 2018.

 

Falanghina (wit) is een zeer oude druivensoort met als herkomstgebied Campi Flegrei, ten noordoosten van Napels. Vandaag de dag wordt dit ras nog steeds in dit gebied verbouwd op zijn oorspronkelijke wortelstok en niet op een Amerikaanse. Deze druif stond in de Romeinse tijd waarschijnlijk al aan de basis van een witte wijn. De druiven hebben een zeer vol aroma en een lange rijping nodig. Deze soort wordt op een hoogte van 300 tot 400 meter verbouwd op een vulkanische grond en worden met de hand geoogst. De wijnen van de Falanghina zijn droog, helder strogeel, met aroma's en smaken van groene appel, citrus, banaan, ananas en bloemen. De wijn heeft een volle body en is complex.

 

Greco (wit) betekent "Griek" en komt waarschijnlijk ook uit Griekenland de druif is tijdens het eerste millennium voor Christus vanuit Griekenland naar ItaliŽ gehaald. Vanuit Napels werd de druif naar het binnenland verspreid totdat ze arriveerde op de plek die nu als thuisbasis wordt beschouwd. De provincie Avelino in de omgeving van het dorp Tufo (Greco di Tufo). De druif gedijt goed op een tufstenen en vulkanische bodem die rijk is aan zwavel. Een microklimaat is het beste voor deze druif, hierdoor kan er een kruidige wijn met een goede body ontstaan.

 

Aglianico (rood) is een Italiaanse druivensoort, maar komt oorspronkelijk uit Griekenland. De soort is vanuit Griekenland naar ItaliŽ gebracht en door de jaren heen verdwenen in Griekenland. In ItaliŽ is de soort voornamelijk te vinden in CampaniŽ, Basilicata en Puglia. Wijnen van deze druivensoort, die laat rijpt, zijn vaak van zeer goede kwaliteit. Onder andere de Aglianico del Vulture en Taurasi worden van de Aglianico gemaakt. De wijnen hebben een goed bewaarpotentieel, stevige tannines en zijn elegant met de smaak zwart fruit. De druivensoort is naast ItaliŽ ook aangeplant in AustraliŽ en CaliforniŽ. Vanwege het droge en zonnige klimaat doet de Aglianico het hier goed.